Европа опитва да се еманципира и това притеснява САЩ

Протекционизмът на Стария континент расте и сигналите за това са много

Европа опитва да се еманципира и това притеснява САЩ

Снимка: БТА

2450 ~ 2 мин. четене
Дигитален данък
В последните години Европа прави опити да се еманципира и именно това притесни САЩ и доведе до заплахата от нови американски мита върху вноса от ЕС за 11 млрд. долара. Това каза доц. Григор Сарийски, част от Икономическия институт на БАН в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Като пример за „еманципацията“ и протекционизма на Европа експертът изтъкна подписването на споразумението между Франция и Германия в Аахен, което освен икономическо сътрудничество между тях, предвижда и създаването на военен съюз, който да действа отделно от НАТО.

„Интеграцията между двете държави и превръщането им в ново ядро в ЕС, което ще бъде самостоятелен конкурент на САЩ и останалите икономики, е един процес, който отдавна е в ход“, смята той.

Сарийски коментира и скорошното гласуване в Европейската комисия на т.нар. рамка за скрининг на инвестициите. Той добави, че най-големите контрольори на активи в рамките на ЕС са САЩ и Канада, като около 43% от всички външно контролирани компании в блока са управлявани именно от тях.

„Така стана ясно, че именно САЩ са най-голямата заплаха за ЕС, въпреки че като такава се определяше Китай“, добави икономистът.

Той поясни и какво ще означава скринингът на инвестиции. „В момента, в който някоя държава от ЕС бъде притеснена от ефекта, който ще има дадена външна инвестиция, може да подаде нотификация до ЕК и тя да се опита да убеди държавата, в която ще бъде направена инвестицията, да я замени с друга“, обясни експертът. В текста на този документ се предвижда изваждането на външната инвестиция да може да се случва и със задна дата.

Според него въвеждането на дигитален данък от Франция върху технологичните компании, опериращи в Европа, е още една причина за реакцията на САЩ. „Водещите стоки, които евентуално ще станат обект на митата, са зехтин и вина – основните продукти, които изнася Испания, която е следващата страна, която се подготвя да въведе дигитален данък“, каза тя.

Коментари: 0