Европейските лидери отложиха Brexit до 31 октомври

Има шанс обаче и за т.нар. „твърд Brexit“ на 1 юни, ако Мей не изпълни няколко новопоети ангажимента

Европейските лидери отложиха Brexit до 31 октомври

Снимка: БТА

7280 ~ 2 мин. четене
Европейските лидери дадоха на Великобритания още шест месеца – до 31 октомври – отсрочка до излизането ѝ от ЕС, пише Reuters. Това е много повече време, отколкото британският премиер Тереза Мей искаше, но и по-малко, отколкото някои страни членки от Блока искаха, а причината е Франция.

Договорката от срещата на лидерите в Брюксел, сключена в ранните часове на четвъртък, означава, че Великобритания няма да напусне ЕС в петък без споразумение за Brexit. В същото време обаче новото решение дава малко яснота как и дори дали Brexit ще се случи, тъй като Мей не успява да събере подкрепа в британския парламент за ратифицирането на споразумението за бъдещите политически и икономически отношения с Брюксел.

На срещата на евролидерите нямаше съмнение, че Лондон ще получи отсрочка за Brexit, но драмата беше колко точно да е тя и какви да са условията за нея. Френският президент Еманюел Макрон, се ангажира по време на многочасови дебати по време на вечерята да проведе самостоятелна кампания, за да убеди колегите си от ЕС да не дават на Великобритания цяла година отлагане на Brexit.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и някои други европейски лидери, пък заявиха, че даването на Мей много по-дълъг краен срок, отколкото тя искаше първоначално (30 юни), може да ѝ помогне да убеди поддръжниците на т.нар. „твърд Brexit“ в собствената ѝ Консервативна партия да подкрепят споразумението за Brexit. Въпросните поддръжници на „твърд Brexit“ се опасяват, че ако на Великобритания се даде едногодишна отсрочка за излизането от ЕС, за толкова време британското общество може да се противопостави на Brexit като цяло.

Макрон настоя, че позволяването на Великобритания да остане още дълго в ЕС носи риск да подкопае европейската интеграция – една от неговите основни политически цели. Резултатът беше компромисната дата 31 октомври, на която вече Великобритания ще трябва да напусне ЕС, със или без споразумение за Brexit. Мей пое ангажимента на 23 май да проведе европейски избори, за да изпрати депутати в новия Европейски парламент. Въпросните народни представители не трябва да пречат на ЕС да взима ключови решения преди Brexit.

Също така евролидерите решиха, че ако Мей не успее да убеди британските депутати да ратифицират споразумението за Brexit и в такъв случай не насрочи предсрочни парламентарни избори, то Великобритания ще напусне ЕС без споразумение на 1 юни.
Коментари: 0