Сделките с имоти под пазарни цени трябва да се забранят

Росен Бъчваров от НАП напомни, че започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените в \"Апартаментгейт\" политици

Сделките с имоти под пазарни цени трябва да се забранят
4283 ~ 2 мин. четене
Нужна е промяна на законодателството, позволяващо имотните сделки да се изповядват на цени под пазарните. Това мнение изрази говорителят на НАП Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. Той увери, че всички граждани, независимо от положението им, подлежат на данъчен контрол.

Бъчваров заяви, че започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта, и коментира, че годишно се правят около 2000 подобни проверки. „Програмата за несъответствие между имущество и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици или не“, каза говорителят на НАП.

НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение, напомни Бъчваров. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на НАП.

Относно практиката да се изповядват имотни сделки на данъчна основа, Бъчваров прогнозира, че законодателната рамка, която в момента позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена, да бъде преразгледана, защото така законът допуска спестяване на данъци. „Определено се налага прецизиране“, коментира той.

По отношение на кампанията срещу нелегалните превозвачи Бъчваров коментира, че тя показва „плашещи данни“. „Много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация“, обясни Бъчваров. По думите му, предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки в страната.

Глобата за неиздадена касова бележка е 2000 г., а ако не бъдат издадени касови бележки и билети на пътници, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец.
Коментари: 0