Шефът на горското в Кресна е уволнен заради сондажите по „Струма“

Инж. Димитър Терзиев е освободен от длъжност заради констатирано бездействие, довело до нарушения на Закона за горите

Шефът на горското в Кресна е уволнен заради сондажите по „Струма“
Автор: Вероника Тонева
Директорът на Държавно горско стопанство Кресна (ДГС) инж. Димитър Терзиев е освободен от длъжност днес, пише „Дарик“. Причината за уволнението на Терзиев е медийно разследване на bTV, което показа, че в гората над Кресна има прокарани стотици квадратни метри пътища и са правени сондажи, без да е издадено разрешение за това. В последствие, след като всички държавни органи отрекоха да знаят за какво става въпрос, проектантът на Лот 3.2.2 от магистрала „Струма“ - „Пътпроект-2000“, е проявил самоинициатива и е продължил да работи по трасето.

Договорът на инж. Терзиев е прекратен едностранно, без предизвестие от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Основание за това е констатирано бездействие, довело до нарушения по чл. 265 от Закона за горите. Накратко: инж. Терзиев е позволил промени в предназначението на горските територии или фактическото им използване не по установения за това ред.

По време на разследването стана ясно, че нито Агенция „Пътна инфраструктура“, нито шефът на Югозападното горското стопанство знаят кой и защо прави сондажи и строи пътища край Кресненското дефиле. Ден след медийния бум отговорност за извършените дейности пое фирмата „Пътпроект–2000“, която по-рано е изготвяла идейния проект за отсечката. Той вече е направен, но сега проектантите са решили „да си довършат работата“, за да не допуснат грешка и да подведат правителството и бъдещите контрактори. Управителят на фирмата е инж. Любен Симеонов, който обясни, че дейностите са финансирани със собствени средства - около 100 000 лв. и за лична сигурност.

На нарушителите е съставен констативен протокол и акт за установените нарушения на чл. 265 от Закона за горите. Същият е връчен на фирмата и изпратен в Регионалната дирекция по горите в Благоевград за издаване на наказателно постановление. Санкцията, предвидена за нарушение от юридическо лице по този член, е в размер до 15 000 лв.

През миналата седмица инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) коментира, че няма конфликт на интереси, защото „ в края на краищата „Струма“ трябва да стане“. Той допълни, че фирмата, която е правила сондажите без АПИ да ги е възложила, е една от най-добрите проектантски фирми у нас. „Все някоя от големите фирми ще участва в това грандиозно строителство“, коментира Атанасов.  
Коментари: 0