„Доверие-обединен холдинг“ придоби молдовската Moldindconbank

По информация на Reuters сделката е финализирана, след като на 13 февруари бе подписан предварителен договор за продажба

„Доверие-обединен холдинг“ придоби молдовската Moldindconbank
996 ~ 2 мин. четене
Българският инвестиционен фонд „Доверие-обединен холдинг“ АД, чрез своето дъщерно дружество „Доверие-инвест“ ЕАД, е финализирал сделката за покупка на 64% от молдовската държавна банка Moldindconbank S.A, съобщава Reuters. На 13 февруари българското дружество подписа с молдовската агенция за държавна собственост предварителен договор за покупката на мажоритарния дял, малко преди това Молдовската централна банка одобри придобиването.

Подписаният предварителен договор даде право на „Доверие-инвест“ да участва в публичния търг за закупуването на 64% от капитала на молдовската банка, съобщават от българското дружество. Началната цена на една акция е 239.5 молдовски леи, или обща цена на сделката от 760.1 млн. молдовски леи (76.6 млн. лв.). Към тази цена ще бъдат добавени и разходите по придобиване на акциите. Според информацията на Reuters това е крайната цена.

Централната банка на Молдова, която работи с правителството по осъществяване на банкови реформи, заяви през миналия месец, че иска Moldindconbank да бъде продадена на чуждестранен инвеститор като част от процеса на почистването на финансовата система в страната, подкрепен от МВФ и Световната банка.

Властите в страната работят върху възстановяване на доверието във финансовата система, след като Молдова се оказа в сериозна криза в периода 2014-2015 г. след изчезването на 1 млрд. долара от три банки с непрозрачни структури на собственост. Известен на местно ниво като „кражбата на века“, скандалът предизвика улични протести, а МВФ и Европейският съюз замразиха финансова помощта за Молдова, местната валута се срина до рекордно ниски нива, а инфлацията се повиши до двуцифрени стойности, припомня Reuters.

През октомври 2016 г. Молдовската централна банка пък замрази акциите на Moldindconbank - втората по големина банка в страната, като заяви, че някои акционери са нарушили закона, регулиращ финансовите институции.
Подкрепи Economic.bg