Почина световноизвестният дизайнер Карл Лагерфелд

Дизайнерът на Chanel почина на 85 години

Почина световноизвестният дизайнер Карл Лагерфелд
Почина световноизвестният дизайнер Карл Лагерфелд, информират световните медии. Творческият директор на Chanel почина на 85 годишна възраст след кратко боледуване. Според френското издание Paris Match вчера той е бил хоспитализиран по спешност

На седмицата на модата в Париж през януари Лагерфелд пропусна две от дефилетата на Chanel, като от компанията коментираха пред медиите тогава, че той "се чувства изморен". Освен като дизайнер-икона, той се изявяваше и като карикатурист и фотограф.

Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко. 

През 1953 г. Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. Там учи в лицея Монтен. Според самия него обича да живее сам.

През 1955 г. започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 г. напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 1964 г., разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във Fendi.

През 70-те името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 г. Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. 
Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години. 

През 1997 списание „Вог“ обявява Лагерфелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Лагерфелд живее и работи в Париж и в Биариц, където има имение. Освен това, той има къщи в Монте Карло, Рим и Ню Йорк.
Коментари: 0