\"Shell\" прекратява проучванията за нефт и газ в Аляска

Заради оттеглянето си компанията ще претърпи загуби за 4,1 млрд. долара

\
3914 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Николова

Компанията Royal Dutch Shell  прекратява проучвателната дейност за находища на природен газ и петрол в офшорните зони на Аляска. Това решение бе взето заради незадоволителните резултати на ключовото проучване на находището в Чукотско море, което се намира в близост Аляска, предаде Ройтерс.

В находището “Burger J”, разположено на 150 мили от Бароу Аляска, не е установено наличие на нефт и газ, което да обоснове по-нататъшно проучване на района. Преди това администрацията на президента на САЩ Барак Обама разреши на компанията Shell да извършва проучвателни дейности в Арктика.

“Shell” обяви, че заради оттеглянето си ще претърпи загуби от около 4,1 млрд. долара. Проектите на компанията в региона са за около 3 млрд. долара, а останалите 1,1 млрд. долара са предвидени за бъдещи задължения на компанията.

През 1989-1990 г. Shell откри природен газ, както и данни за наличие на петрол в Чукотско море и сега компанията също имаше надежди да намери голямо петролно находище.

Според Геоложката служба на САЩ в Арктика все още има неоткрити петролни находища с общи запаси от 90 млрд. барела технически добиваем петрол, което се равнява на 13% от световните неразработени резерви.

През месец май 2015 г. група от 18 американски сенатора призова администрацията на американския президент Барак Обама да спре подготовката на компанията Royal Dutch Shell по проучването за нефт в Арктика. Регионът няма капацитета и възможностите да реагира в случай на авария, се казва в жалбата на сенаторите. Тогава те заявиха, че сондажите в Арктика противоречат на усилията на президента Барак Обама за ограничаване на емисиите, свързани с изменението на климата.

Подкрепи Economic.bg