Шест от най-красивите британски катедрали

Те са исторически забележителности, вдъхновявали не само туристите, но и писателите

Шест от най-красивите британски катедрали
5544 ~ 2 мин. четене
Из цяла Великобритания безупречно запазени катедрали и призрачни останки на храмове предлагат прозорци към живота, културата и архитектурата на отминали ери. Те са устояли на войни, религиозни и политически вълнения, вдъхновили са множество писатели и бестселъри – от Чосър до Дан Браун.

Освен това много от тези исторически забележителности са служили като резиденции на някои от най-обичаните и влиятелни личности в историята.

Вижте 6 от най-забележителните и красиви катедрали във Великобритания

Уестминстърското абатство (Westminster Abbey)То е една от най-разпознаваемите забележителности на Лондон. Абатството е построено през 13-и век по време на царуването на Крал Хенри III, а готическият му дизайн е вдъхновен от новите по това време френски катедрали в Реймс, Амиен и Шартр. Освен че е място за кралските сватби на британското кралско семейство, абатството е и мястото, където са погребани много исторически фигури, включително Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Абатство Уитсби (Whitby Abbey)Перфектното време да посетите тази готическа църква е по Хелоуин, защото тя е вдъхновила Брам Стокър за „Дракула”. Всяка есен разрушената бенедиктинска катедрала е осветена от драматична светлина и става сцена за пърформънси, разказващи истории с духове.

Катедралата в Кентърбъри (Canterbury Cathedral)Пътят на тази световноизвестна катедрала започва през 597 г., когато Свети Августин, първият архиепископ на Кентърбъри, пристига в Кент като английски мисионер. Пилигрими от целия свят пътуват до катедралата, за да видят олтара на сър Томас Бекет. Преди пет века някои от историите са разказани в „Кентърбърийски разкази” на Чосър.

Църквата Рослин (Rosslyn Chapel)Феновете на „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун познават тази църква, която е в центъра на фабулата на романа, превърнал се в бестселър. В книгата тук е мястото, на което е скрит Светия Граал. Официалното име на църквата е Collegiate Chapel of St. Matthew (Църква на Свети Матей) и датира от 15-и век.

Катедралата в Салисбъри (Salisbury Cathedral)Дом на едно от четирите останали копия на Магна Харта, англиканската катедрала на Салисбъри датира от ранния 13-и век. Пример за ранната англиканска архитектура, тя също е известна и с ръчно кования си железен часовник от 14-и век.

Катедралата в Уинчестър (Winchester Cathedral)
Литературните фенове познават това място, тъй като тук е погребана Джейн Остин. Построена почти преди 1000 години, готическата катедрала е една от най-големите в Европа и има най-дългия неф на континента.


Подкрепи Economic.bg