Лекарстватата за високо кръвно стават безплатни

За целта касата ще отдели малко над 10 млн. лева

Лекарстватата за високо кръвно стават безплатни
3815 ~ 1 мин. четене

Лекарствата за 200 хил. българи с високо кръвно ще бъдат безплатни от следващата година. Терапията за страдащите от есенциална хипертония ще се заплаща изцяло от здравната каса, реши Надзорният съвет на НЗОК на последното си заседание. За целта касата ще отдели малко над 10 млн. лв.

В момента здравната каса плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, които струват между 2 и 10 лв., което ги прави достатъчно достъпни за пациентите. Предложението за безплатни лекарства за страдащите от високо кръвно е на здравния министър Петър Москов и датира от 2015 г., но на няколко пъти беше отлагано.

Мярката беше предложена като част от политиката за подобряване на лечението на социално значими заболявания, които често водят до инвалидизация и смърт.

Предишни разчети показваха, че касата не може да си позволи да заплаща хапчетата на 200 хил. души, колкото страдат от заболяването. Сега от здравното министерство твърдят, че от догодина това ще бъде възможно благодарение на въведения пръстов идентификатор, който значително ограничил финансовите разхищения.

Подкрепи Economic.bg