Шри Ланка изгражда за $15 млрд. метрополис, който ще съперничи на Хонконг и Дубай

Порт Сити ще е готов до 2041 г.

Шри Ланка изгражда за $15 млрд. метрополис, който ще съперничи на Хонконг и Дубай
6292 ~ 1 мин. четене

Шри Ланка планира да изгради град, който да съперничи на най-големите метрополиси. Проектът Port City на стойност 1,4 милиарда ще заема площ от 665 дка и така ще е голям колкото централен Лондон, но неговият дизайн прилича на градове като Хонконг, Сингапур и Дубай.

Само преди десетилетие идеята за град в Шри Ланка, който да съперничи на водещите финансови центрове в света, изглеждаше неправдоподобна. От 1983 до 2009 г. нацията е опустошена от бруталната гражданска война, водена от бунтовническата групировка Тамилските тигри. По време на конфликта са избити стотици хиляди цивилни и са направени повече от 200 милиарда долара военни разходи.

По-малко от десет години по-късно нацията е разработила план за разкриване на нови работни места и икономически растеж в столицата си Коломбо. Чрез развитието на нов метрополис в столицата, служителите изчисляват, че Коломбо може в крайна сметка да се удвои по размер. Коломбо вече е най-гъсто населеният град в Шри Ланка, като в градската му част живеят около 750 000 жители.

Въпреки че идеята за Port City се ражда през 2004 г., плановете за новия град са отложени за след войната. След това в страната са привлечени огромни китайски инвестиции, които значително подобряват инфраструктурата.

През 2014 г. министър-председателят Ранил Уикрамазинге спира изпълнението на проекта поради опасения за увреждане на бреговата линия. Това разгневи инвеститора на проекта, China Communications Construction Company, която твърдеше, че губи $380 000 на ден, докато проектът е в застой. До 2016 г. планът отново бе върнат в действие с нов набор от мерки за опазване на околната среда.

 Според компанията, разработила проекта - "China Harbor Engineering Company" (CHEC), до 2020 г. ще приключи рекултивацията и първата фаза на инфраструктурата. 
 
Предвижда се Порт Сити да бъде завършен през 2041 г., като цената по изграждането му ще достигне 15 милиарда долара.

Подкрепи Economic.bg