22 щата в САЩ поискаха възстановяване на мрежовата неутралност

Те атакуваха решението в американския апелативен съд

22 щата в САЩ поискаха възстановяване на мрежовата неутралност

Снимка: Pixabay

620 ~ 1 мин. четене
Група от 22 щатски главни прокурори и окръг Колумбия поискаха Апелативния съд на САЩ да възстанови правилата за интернет неутралност от 2015 г., въведени от администрацията на Обама, и да отхвърли усилията на администрацията на Доналд Тръмп да накара щатите да наложат собствени правила, гарантиращи открит интернет.

Щатските прокурори, водени от главния прокурор на Ню Йорк Барбара Ъндърууд, заведоха съдебно дело през януари, след като Федералната комисия по комуникациите (ФКС, FCC) гласува през декември отмяна на правилата, които забраняват на доставчиците на интернет услуги да блокират трафика или да предлагат платен широколентов достъп, известен също като платено приоритизиране.

Няколко интернет компании заведоха отделен иск в понеделник за отхвърляне решението на FCC, като сред тях са Mozilla Corp, Vimeo Inc, Etsy Inc и многобройни групи за защита на медиите и технологиите.

FCC даде правомощия на доставчиците на интернет да преработят начина, по който американците използват интернет. Новите правила влязоха в сила в началото на юни, но големите доставчици не са направили все още промени в достъпа до интернет.

Щатите твърдят, че промяната, въведена от FCC, ще навреди на потребителите.

Губернаторите на 6 щата подписаха изпълнителни заповеди за неутралност на мрежата, докато три щата въведоха законодателство за неутралност на мрежата.
Подкрепи Economic.bg