Щатските борсови индекси не намериха единна посока

Фед очаквано реши да не променя лихвения процент

Щатските борсови индекси не намериха единна посока

Щатските борсови индекси не намериха единна посока в края на вчерашния ден. След като във вторник след края на сесията Apple публикува добри финансови отчети за второто тримесечие, вчера акциите на компанията стартираха търговията с близо 9 долара по-висока цена и в края на сесията докоснаха нов връх, което поведе технологичния NASDAQ нагоре с близо половин процент до 7707.29 пункта. 

Търговското напрежение обаче повлия негативно на другите два големи индекса – Dow Jones и S&P 500, които се понижиха с респективно 0.32% и 0.10% до 25333 и 2813 пункта, благодарение и на поевтиняването на големите износители 3M и Caterpillar и намерението на Тръмп да наложи нови мита от 25% върху стоки на стойност 200 млрд. долара. 

Междувременно Фед очаквано реши да не променя лихвения процент. Джером Пауъл заяви, че икономическата активност се е повишила значително, икономическият растеж е солиден и че разходите на домакинствата са нараснали силно. 

В края на деня след затварянето на пазара Tesla публикува корпоративните си отчети, които изстреляха акциите й нагоре в търговията след края на сесията, което предполага днес те да отворят с гап.

В Европа акциите записаха понижения. Немският бенчмарк DAX изтри повече от половин процент от стойността си, а британският FTSE – 1.24%. Френският САС се понижи с 13 пункта до 5498 пункта, а сред отличниците бе Air France-KLM, чиито добри отчети поведоха акциите с 4.17% нагоре. 

Акцентите днес

Основен лихвен процент - Великобритания

Централната банка на Англия (BoE) ще обяви решението си за лихвените проценти в 15:00 часа. Ако всичко върви по план, Банкерите ще повишат нивата до 0.75% след последното увеличение до 0.50% през ноември. Ще последва изявление на председателя Марк Карни в 14:30 часа. На фокус ще са и бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, които все още не са ясни осем месеца преди Брекзит.

Инструменти на фокус

Barclays

Акциите на британската банка Barclays се движат в низходящ канал, като във вторник котировките се качиха над 50-дневната средна за пръв път от май насам, но не успяха да се задържат и вчера със затварянето на пазара отново слязоха под нея. Индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар с низходящо пресичане. Ще стане ясно днес преди старта на търговията дали изнесените отчети ще дадат тласък на мечките или биковете.

USD/CAD

Канадският долар продължава отстъплението си спрямо щатския си конкурент през целия юли. Движението на котировките е низходящо, като в момента се намират в близост до горната граница на образувания канал. Осцилаторът MACD е в отрицателна територия, което може да се влезе в краткосрочна къса позиция с цел 1.29.

Oil UK

Европейският петрол сорт Брент тества линията на подкрепа на формирания канал след като във вторник не успя да се изкачи над 50-дневната подвижна средна ЕМА. Низходящото пресичане на Стохастик ни кара да смятаме, че течното злато ще претърпи нови понижения в цената, като следващо ниво на подкрепа при успешен пробив на границата на канала ще бъде при 70 долара за барел.

S&P 500

Широкият щатски индекс се движи в прецизни граници относително последователно. След като миналата седмица премина 2850 пункта, тази седмица последва понижение, отчасти породено от незадоволителни корпоративни отчети. Очакваме да последва краткосрочно понижение до евентуално достигане на 50-дневната средна, след което може да се влезе в дълга позиция с цел 2850 и дори 2900 пункта.

Коментари: 0