Ще продължи ли петролната катастрофа?

Говори изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика - Фатих Бирол

Ще продължи ли петролната катастрофа?

Цените на петрола може да започнат да се покачват в края на 2016 - началото на 2017 г. и до 2020 г. да достигнат ниво от $ 80 за барел, заяви по време на пресконференция в Токио изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

"Настоящото равнище на цените на петрола от около $ 40 е малко вероятно да се запази в дългосрочен план, както предвиждат някои експерти. Вероятно ще видим възходяща тенденция в края на 2016 г., каза той. Според него, "ниските цени имат положително въздействие върху потребителите на енергийни ресурси, обаче, ако това ниво се запази за дълго време, ще бъде отрицателен фактор за енергийната сигурност като цяло. По-специално, що се отнася до факта, че производството на суров петрол извън ОПЕК при сегашните условия оказва голямо влияние."

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика също смята, че "запазването на ниските цени на петрола ще доведе до намаляване на производството в страни като Бразилия, Русия, Съединените щати." Другият негативен фактор в спада на цените на "черното злато", според него, ще "намали инвестициите във възобновяеми енергийни източници."

Бирол заяви, че световната цена на петрола в момента се влияе от два основни фактора: обемът на САЩ и обема на производството на петрол в Ирак. "Много голямо значение ще има и бъдещата политика на страните от ОПЕК и действията, които ще предприемат". - казва изпълнителният директор на МАЕ.

Коментари: 0