Ще важи ли българската шофьорска книжка във Великобритания?

След 31 декември ще има някои допълнителни изисквания към желаещите да управляват автомобил на Острова

Ще важи ли българската шофьорска книжка във Великобритания?

Снимка: БТА

9650 ~ 1 мин. четене

Ако граждани на някоя от държавите в ЕС, сред които и България, посещават Великобритания с цел туризъм и автомобилът е застрахован ще могат да управляват автомобила си на територията на Кралството със шофьорските си книжки. Единственото допълнително изискване след 31 декември е наличието на застраховка и зелена карта, съобщават от Министерството на външните работи.

Търговско споразумение по Брекзит

За да бъде приет за легитимен документът, доказващ наличието на застраховка, трябва да съдържа: името на застрахователя; номер на автомобила или други идентификационни данни за превозното средство; период на застраховката.

От МВнР препоръчват на българските граждани, които живеят, работят или учат във Великобритания и възнамеряват да управляват автомобил, да заменят своята шофьорска книжка. За целта е необходимо да сте живели поне 185 дни на постоянен адрес във Великобритания; чуждестранната ви шофьорска книжка да е валидна; да представите документ за самоличност, както и да заплатите такса от 43 британски лири. Целият процес отнема приблизително три седмици.

Ако сте гражданин, навършил 68 години, притежавате валидна шофьорска книжка, издадена в страна член на ЕС и сте станали резидент на Великобритания, имате право да шофирате 3 години до навършване на 70-годишна възраст. След изтичането на този период трябва да замените книжката си, обясняват от външното министерство.

Подкрепи Economic.bg