ЕС ще предложи на Великобритания отстъпки за Брекзит

Брюксел ще изпрати до Лондон своите предложения относно облекчаване на режима на границата със Северна Ирландия

ЕС ще предложи на Великобритания отстъпки за Брекзит

Снимка: Европейски парламент

1148 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Търговско споразумение по Брекзит

Европейският съюз ще предложи нов пакет отстъпки на Обединеното кралство, който да облекчи търговските бариери на границата със Северна Ирландия, съобщава Bloomberg. Двете страни се подготвят за нов кръг от спорни преговори по вече подписаното търговско споразумение за Брекзит.

По-късно днес Марос Шефчович, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, ще предложи намаление с 50% на митническите проверки на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, както и до 80% на санитарните проверки при вноса на храни, според служители, запознати с предложението. Процедурите за внос на лекарства ще останат до голяма степен непроменени, с опаковките и етикетирането във Великобритания.

Делегация на високо равнище на ЕС ще замине за Лондон в четвъртък, като ще се осъществят контакти и с висши служители в Северна Ирландия, е казал пред Bloomberg източник от правителството, поиска да не бъде идентифициран.

Като част от процеса по Брекзит, Великобритания се присъедини към протокола за Северна Ирландия, по силата на който съставната част на Обединеното кралство остана на единния пазар на ЕС. Това изключение бе заложено, тъй като областта има сухопътна граница с Република Ирландия, която е член на Европейския съюз.

Британският министър по Брекзит Дейвид Фрост заяви, че протоколът не работи както е замислен и във вторник предложи нов протокол за Северна Ирландия, който да замени съществуващия. ЕС беше категоричен, че няма да предоговаря трудно постигнатото споразумение, което е обвързващ международен договор.

Ако ЕС сега каже, че протоколът, изготвен в крайна прибързаност и във време на голяма несигурност, никога не може да бъде подобрен, когато сам по себе си очевидно причинява значителни проблеми, би било историческа грешна преценка“, каза Фрост в реч в Лисабон.

Той каза, че Великобритания е готова да задейства член 16 – клауза в протокола, която позволява едностранни защитни мерки, ако „сериозни икономически, обществени или екологични трудности“ произтичат от неговото прилагане. ЕС заяви, че е готов да отговори с реципрочни търговски мерки.

Предложенията на Шефчович са отправна точка за преговори с британското правителство, а не са оферта „вземи или остави“, казва един от правителствените източници. Но Брюксел смята, че тази оферта вече надхвърля границите на законодателството на ЕС и че не може да отиде много по-далеч.

И все пак предложението на ЕС ще бъде далеч от това, което изисква Фрост, като създаде продължителен спор, който може да разпали вредни икономически ответни мерки и да отвори отново раните от болезнените преговори за излизането на Великобритания от ЕС.

Фрост все пак остави място за компромиси във вторник.

Има няколко етапа в този процес, които всеки може да разгледа внимателно и да реши да се отдръпне от ръба“, каза той в реплики след речта си.

Европейската комисия заяви по-рано, че Великобритания не е направила достатъчно, за да докаже, че възнамерява да изпълни задълженията си по протокола. Докато европейските служители са получили достъп до компютърните системи, които регистрират стоки, влизащи в Северна Ирландия, Великобритания не е постигнала напредък в изграждането на физическата инфраструктура, необходима за граничните проверки.

Фрост каза, че Лондон никога няма да приеме същото ниво на граничен контрол като Брюксел, защото правителството не вярва, че рисковете го изискват. Той също така отхвърли ролята на Съда на Европейския съюз, който да има власт над търговията между Великобритания и Северна Ирландия

„Не става въпрос само за съда. Става въпрос за системата, чийто връх е съдът – система, при която ЕС може да приема закони, които се прилагат в Северна Ирландия без никакъв вид демократичен контрол или дискусия“, каза той. „Дори сега, когато ЕС обмисля възможни решения, се чуват репликите „ние сме решили кое е най-доброто за Вас и сега ще го приложим“.

Подкрепи Economic.bg