Ще връщат ли пари за винетките?

Според пътната агенция няма да се стигне до това, защото решението им е законосъобразно

Ще връщат ли пари за винетките?

След като прокуратурата поиска да бъдат отменени скъпите винетки, хиляди шофьори са в очакване на решението на съда. Какво ще стане, ако винетката бъде обявена за незаконна? Според юристи най-логичната мярка е държавата да върне на шофьорите разликата между новата и старата цена - тоест, 30 лева. Дали ще се стигне дотам?

От Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, които участват в оспорването на цените на винетките, цитират закона.

„Задължението на всеки административен орган, чийто акт е бил отменен, да възстанови предходното положение и да преуреди спрямо последния законообразен акт”, обясни Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

Тоест, би трябвало държавата да ни върне по 30 лева, с колкото поскъпна винетката от тази година.

„За нас такава хипотеза въобще не стои на дневен ред по простата причина, че ние сме си спазили цялата процедура, която е била необходима. Правилата са спазени, за да може да бъде обявена новата цена на винетките”, коментира за „Здравей, България” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров пред Нова тв тази сутрин.

По-рано и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че очаква юристите да си свършат работата и да обжалват решението, ако на 3-членен състав съдът обяви решението за незаконно.

Нашата организация атакува начина, по който това решение е наложеноСмятаме, че не е спазена процедурата за съгласуване между Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за приемането на тази тарифа”, обясни за "Здравей, България" Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. 

Ако се стигне до обжалване, юристите прогнозират, че можем да очакваме окончателният резултат от делото не по-рано от началото на ноември.  

Коментари: 0