Швейцария разкрива българите с тайни сметки

Българските данъчни измамници са укрили суми на стойност около 300 млн. евро

Швейцария разкрива българите с тайни сметки
3896 ~ 2 мин. четене

Банковата тайна на швейцарските банки векове наред е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители и до днес е криминално престъпление, съобщава в. "Sonntagszeitung".

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци. Според доклада, у нас те са 74 души. Те са укрили суми на стойност около 300 млн. евро, като вложителят с най-голяма сметка притежава 150 млн. евро, а останалите суми са на стойност между 2 млн. и 10 млн. евро.

През февруари 2015 г. гръмна аферата с Ерве Фалсиани, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България не е получавала данни за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Информацията за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария се получава от НАП.

Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

Според Горанов персоналната информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е налице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария. За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП е около 900 000 лв.

Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки. В списъкът ще бъдат публикувани само тените инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци и ако бъдат огласени техните имена, съдебните процедури след това ще се превърнат юридически фарс казва Александър Дюма.

Подкрепи Economic.bg