Ще изчезнат ли парите в брой?

Водещи икономисти и банкери в спор за разплащателните средства

Ще изчезнат ли парите в брой?

Известни икономисти отново настояват за премахването на парите в брой. Какви са аргументите им, кому е нужно подобно нещо и какво общо имат парите в брой с финансовата криза, се пита Deutsche Welle.

Германците обичат да плащат в брой. Все още повече от половината плащания (53%) в магазините се извършват в брой. Това показват резултатите от последното изследване на Bundesbank за платежните навици в Германия. Плащанията в брой в ресторантите са в размер на 70%, а в кафенетата, кръчмите и павилионите за бързи закуски достигат до 94 на сто.

Германското население едва ли ще вземе присърце предложението на икономиста от Харвард Кенет Рогов за премахване на парите в брой, въпреки че той иска да се пребори по този начин с престъпността. "Анонимността на парите в брой най-често е използвана за нелегални трансакции или за укриване на данъци", казва Кенет Рогов в интервю за вестник "Ханделсблат".

Членът на борда на директорите на Bundesbank Карл-Лудвиг Тиле не намира тезата на Рогов за убедителна. "Ефикасната борба срещу сенчестата икономика не може да се води чрез премахването на парите в брой. Организираната престъпност ще се справи и без евро в брой. Тя ще се прехвърли на други валути, ценни метали, или други натурални валути", твърди той.

Според него, в борбата срещу сенчестата икономика няма да помогне и премахването на едрите купюри от 200 или 500 евро. "Досега не мога да установя значително намаляване на криминалната престъпност в страни като САЩ, които се отказаха от емисиите едри купюри", казва той. Призивите за отказ от парите в брой не са от вчера. Група шведски банкери още преди 5 г. пледираха за отказ от тях. Миналата година бившият американски финансов министър Лари Съмърс и Кенет Рогов също се застъпиха за подобна мярка.

Анахронизъм или "проява на свобода"?

Икономистът Петер Бофингер от университета във Вюрцбург също подкрепя идеята на Рогов. Бофингер е член на експертния съвет, който консултира германското правителство по икономически въпроси. "При сегашните технически възможности, монетите и банкнотите действително са анахронизъм", казва той в интервю за списание Spiegel.

Професорът по икономика от Фрайбург Ларс Фелд не е съгласен с колегата си. "Очевидно Бофингер пренебрегва конституционнополитическите аспекти на това предложение. Освен това парите в брой са "проява на свобода" и дават възможност на гражданите да се отърсят от намесата на държавата", твърди Фелд в интервю за FAC.

В някои страни вече е въведена максимална горна граница на плащанията в брой. В Италия тя е 1 000 евро, а в Гърция – 500. Франция също скоро ще въведе подобна мярка. Тези страни също се аргументират с борбата срещу тероризма и укриването на данъци. Основната причина за подновената дискусия всъщност се корени в политиката на "евтините" пари, която водят централните банки в Европа и САЩ. "Ако хората разполагат с пари в брой, централната банка не би могла да понижава водещата лихва много под нулата, дори ако това би било целесъобразно за задвижване на парализираната икономика", заявява Кенет Рогов.

Високи наказателни лихви

Неслучайно организатор на лондонската конференция, на която Рогов и други икономисти дискутираха тези дни темата за премахване на парите в брой, е Швейцарската национална банка. Защото швейцарците са пионери по отношение на отрицателните лихви, които достигнаха минус 0,75 на сто. Тази наказателна лихва са принудени да плащат банките, които предпочитат да влагат сигурно парите си в Централната банка, вместо да ги отпускат като кредити на фирми и частни лица. ЕЦБ също въведе наказателна лихва, която обаче е 0,2%.

Сега въпросът е как банките да прехвърлят тези наказателни лихви и върху нормалните си клиенти. Понастоящем наказателните лихви засягат предимно крупните клиенти като инвестиционни фондове и концерни, които депонират над 1/2 млн. евро на банкова сметка в централната банка. Твърди се, че нормалните вложители щели да бъдат пощадени. Според информации в медиите, няколко пенсионни каси в Швейцария вече са възприели идеята да депонират парите си в брой в сейф, вместо да плащат наказателни лихви. Банките обаче се отказали изплащанията.

Парите в брой и дълговата криза

"Като че ли трябваше още едно доказателство, че централните банки и европейските правителства са изчерпали възможностите си за справяне с дълговата криза. Ето го и него: забраната на парите в брой се иска открито", пише в блога си фирменият консултант Даниел Щелтер.

"Представата, че лихвите трябва да бъдат смъкнати на отрицателно ниво, за да се насърчат инвестициите, е пределно наивна. Предприемачите инвестират, защото проектите си струват, а не защото банките им подаряват пари", пише още в блога си Щелтер. Според него, наказателните лихви и принудата за отпускане на заеми увеличават опасността от "лоши инвестиции и балони на капиталовия пазар", които ще направят следващата криза още по-тежка.

В ЕС еврото в брой е законно разплащателно средство. За премахването му трябва да бъдат променени редица закони. Дори защитникът на отказа от парите в брой Кенет Рогов смята, че това би било възможно само в един "по-продължителен период от време". Дали обаче ще се намерят политици, които да подкрепят плановете за премахване на парите в брой? В Германия е твърде съмнително, като имаме предвид, че германските избиратели предявяват предпочитание към тях.

Коментари: 0