Швеция е разочарована от българското правителство заради избора на F-16

В позиция до медиите се посочва, че шведските изтребители Gripen са по-добрият избор и това е било заявено от Министерството на отбраната

Швеция е разочарована от българското правителство заради избора на F-16
Швеция е разочарована от намерението на България да прекрати преговорите за изтребителите Gripen. Това се посочва в позиция на шведската държава, изпратена до медиите и подписана от Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения" в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

„С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители“, пише в позицията. Валин допълва, че в рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност.

„В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen, допълва още той.

В текста се припомня, че Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. В позицията се казва още, че с Gripen България може да има най-добрата в света противовъздушна отбрана с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

„Партньорството с Швеция и Сааб може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места", посочва Йоаким Валин.
Коментари: 0