Сигурността на икономическия форум в Давос ще струва 46.5 млн. долара

По време на конференцията самолетите на швейцарските въздушни сили постоянно ще патрулират във въздуха

Сигурността на икономическия форум в Давос ще струва 46.5 млн. долара

Снимка: БТА

620 ~ 1 мин. четене
Сигурността на Световния икономически форум (WEF) в Давос ще струва общо 45 млн. швейцарски франка (46.5 млн. долара) през 2020 г., според новинарския портал Swissinfo.

Самият WEF плаща само малка фиксирана сума, а по-голямата част от разходите всъщност се поема от швейцарските кантони. Форумът ще се проведе от 21 до 24 януари. Тази година той ще се проведе за юбилейния 50-ти път. Както всяка година много внимание в планините на кантона Граубюнден се отделя на сигурността, особено като се има предвид, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви участието си във форума.

Ежегодно WEF отделя приблизително 2.25 млн. франка от бюджета си за безопасност. Тази сума е записана в специално споразумение, подписано от федералния център, кантона Граубюнден и WEF. Споразумението остава валидно за 2021 г.

Разходите за сигурност на форума в Давос ще бъдат основно покривани от публичните бюджети на всички нива, както и отделно от федералните средства за отбрана. Швейцарските военновъздушни сили постепенно преминаха към нов график като засилиха дежурството за постоянно наблюдение на ситуацията във въздушното пространство на страната, съобщи Министерството на отбраната.

Министерството заяви, че безопасността на въздушното пространство над Давос ще бъде осигурена от радарни инсталации, изтребители с постоянна готовност и наземни отбранителни части. По време на конференцията самолетите на швейцарските въздушни сили постоянно ще патрулират във въздуха.
Коментари: 0