Силите на сирийския режим спазват примирието

Москва призова Вашингтон да се справи с групировките, които се противопоставят

Силите на сирийския режим спазват примирието

Силите на сирийския режим изцяло спазват прекратяването на огъня в страната, но бунтовниците са нарушили примирието 23 пъти, това съобщиха от Русия днес. „Сирийските правителствени сили напълно са преустановили обстрелването, с изключение на районите, в които членовете на „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ са активни“, отбеляза високопоставен руски военен, цитиран от AFP.

Малко по-късно днес Москва призова Вашингтон да се справи с групировките, които отказват да подкрепят примирието в Сирия, заявиха от Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС. „Решително призоваваме всички, които имат влияние върху неприемащите споразумението, преди всичко американката страна, да се справят“, отбелязаха от външнополитическото ведомство.

„Не трябва да се допуска техните очаквани провокационни действия да провалят възможността за политическо решаване на сирийската криза“, допълват от Министерството.

„Прекратяването на огъня между всички страни на конфликта в Сирия, установено на 12 септември, е ключова предпоставка за връщане към политическия диалог за бъдещето на тази страна“, това коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

И все пак според Щайнмайер все още е много рано, за да се оцени стабилността на примирието.

Коментари: 0