Симеонов: Предлагаме 50% компенсация на концесионерите заради безплатните чадъри

Лидерът на НФСБ не вижда нищо нередно в „строителното цунами“

Симеонов: Предлагаме 50% компенсация на концесионерите заради безплатните чадъри

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

848 ~ 2 мин. четене

Компенсацията, която предлагаме на концесионерите заради безплатните чадъри и шезлонги това лято, е в размер на 50%, а обичайно средните приходи от плажните принадлежности са около 30%. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в ефира на „Нова телевизия“ недоволството от страна на концесионерите на морски плажове и заплахите им за протест по повод решението, което взе Коалиционният съвет това лято чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни.

Припомняме, че това беше едно от предложенията на НФСБ в подкрепа на българския туризъм и прието единодушно от Коалиционния съвет тази седмица. Друга важна тема, която е била детайлно обсъдена по време на съвета, е намаляване на ДДС- то за заведенията.

 „Въпроса с намаляване на ДДС е изчерпан, достатъчно подробно го обсъдихме. Разбрахме логиката на ГЕРБ и нали разбирате, че когато няма консенсус няма как да се случи. Приемам аргументите на финансовия министър, че всяко намаление на ДДС-ставките би повлякло верижна реакция, която би могла да срине бюджета”, обясни Симеонов.

По повод другото негово предложение, което единодушно беше прието единодушно, а именно намаляване с един месец на забранителния период за строителство по морето. Така дейностите ще могат да се извършват до 15 юни, а не до 15 май, како е всяка година. Валери Симеонов обяви, че не вижда нищо нередно тъй като до 15 юни било малко вероятно да има туристи по морето. „Строи се по Черноморието, строят се и магистрали, строят се и жилищни кооперации. Строителството не е особено засегнат бранш от кризата. И даже да става въпрос за 10 проекта, то няма защо те да се ограничават. Това са активните действия на държавата срещу кризата“, уточни лидерът на НФСБ.

С обявените промени в графика за разрешените месеци на строителството по морето и заявките за още по-активна работа по важни инфраструктурни проекти в страната, на практика се подкрепя искането на Строителната камара, която миналата седмица поиска държавата да финансира „строително цунами“, което да помогне при излизането от кризата.

Коментари: 0