Скъпият ток удря 100 000 работни места

Ще бъде засегнат и износът в някои производства, смята Камен Колев

Скъпият ток удря 100 000 работни места

Повишената цена на тока може да доведе до съкращавене на 100 000 работни места. Това мнение изрази зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев пред bloombergtv.bg.

"Основните потърпевши от скъпия ток са енергоинтензивните производства, така че преходът към нисковъглеродна икономика влошава тяхната конкурентоспособност", коментира Колев. По думите му има много анализи, които прогнозират съкращаване на работни места там. Според Ernst & Young те ще са над 100 000.   

Освен това ще има сериозен удар върху износа, тъй като тук става дума за борсови стоки, които потребяват много енергия. В отрасли като металургията цената не може да се повишава над борсовата, смята Колев.

"Основанието за намалението на добавката "Задължения към обществото", макар и символично с около един лев, беше продиктувано единствено и само от намалението на цената на газа, откъдето се спестиха около 40 млн. лева от комбинираното производство"“, обясни зам.-председателят на БСК. Той подчерта, че добавката продължава да бъде най-скъпа за българския бизнес - 38 лв. на МВТч, и е около 50% от цената на ел. енергията, която е 70-80 лв.

По отношение на бюджета Колев изрази мнението, че ще се харчат повече пари и не е ясно какво ще се постигне с тях, защото няма реформи. "Пенсионната реформа не гарантира развитие на този сектор и данните показват, че състоянието продължава да се влошава", каза още той.

Коментари: 0