Египет ще изгуби до 70% от туристите си

Причината са спрените полети от Великобритания и Русия

Египет ще изгуби до 70% от туристите си
Сериозни загуби се очертават за туристическия бизнес в Египет след като Русия и Великобритания взеха решение да прекратят полетите си към страната. Очаква се страната да изгуби до 70% от туристическия си поток, пише вестник Al Ahram, цитиран от "Фокус". Изданието се позовава на изявление на член на консултативния съвет към министъра на туризма на Египет Мохамед Юсеф. 

Юсеф определи решението на Русия да спре полетите си към страната като тежък удар върху туристическата индустрия в Египет, защото Русия заема първо място по брой на туристи, посещаващи страната. Миналата година този брой достигна три милиона души, а от Великобритания в Кайро са пристигнали един милион туристи.

Припомняме, че след извънредно заседание на Съвета за сигурност в Русия президентът взе решение за спиране на всички пътнически полети в Египет, докато не бъдат изяснени причините за самолетната катастрофа на Синайския полуостров. На 31 октомври пътническият самолет Airbus A321 се разби по време на полет от Шарм ел Шейх към Санкт Петербург, като всичките 224 души на борда загинаха.

До Египет обаче ще летят празни самолети. От там те ще качват руските туристи, които трябва да се завърнат в родината си. По първоначални данни в момента в Египет се намират около 70 000 руснаци, съобщава ТАСС.
Коментари: 0