Скъпоценните камъни на Дунав - 6 дестинации, които да посетите

Те не са сред най-популярните места по поречието на реката, но са прекрасни. И сред тях има и българска забележителност

Скъпоценните камъни на Дунав - 6 дестинации, които да посетите

Снимка: Pixabay, Wikipedia

От скални църкви и почти непроходими клисури до диви коне и дракони в подземни пещери, втората по-дължина река в Европа - Дунав, минава покрай места, които може да се определят като едни от най-красивите скрити скъпоценни камъни на континента. Вижте 6 от тях, препоръчани от британския в. "Телеграф", сред които има и българско участие:

1. Долината Вахау, Австрия

Блестящи кайсиеви дървета, лозови насаждения със сухи каменни тераси и средновековни селища с великолепни пейзажи обграждат Дунав тук и са сред очарованието на долината Вахау, област на виното в Южна Австрия,част от наследството на ЮНЕСКО.

2. Сулина, Румъния

Сградата на Дунавската комисия в града

На централния ръкав на река Дунав, сънливото риболовно пристанище на Сулина се е свило като гнездо там, където реката се влива в Черно море.

Разходете се по красивата крайбрежна алея или се насочете към невероятно романтичния плаж от златист пясък. Освен че ще се насладите на безпрепятствени гледки към морето, може да забележите някои от великолепните диви коне на делтата на река Дунав, които според местните обикалят свободно района през последните 400 години.

3. Железни врата, Сърбия

Това скрито природно чудо навремето е било непроходимо за корабите. Сега величествените почти вертикални скали, които образуват тесен пролом между Карпатите и Стара планина и се издигат на 683 фута от повърхността на Дунав и могат да се видят от водата.

От страната на Сърбия се намира Националният парк „Джердап“, а от страната на Румъния е разположен Природен парк „Железни врата“.
Най-много ще ви впечатли издълбаната в скалите статуя на Децебал, последният цар на даките.

4. Мохач, Унгария

В Националния парк "Дунав Драва", където гъстата зеленина прелива над бреговете на река Дунав в близост до сънливото пристанище Мохач, можете да забележите белоопашати орли, черни щъркели, лопатарки и кометници.

След като се насладите на представителите на дивата природа, може да разгледате пещерата Туфа, наричана още "Портала на ада" заради ужасяващата скулптура на дракон, която се намира в подземния лабиринт.

5. Иваново, България

Смайващите скални църкви, параклиси, манастири и килии със стенописи от 14-и век са си спечелили заслужено място като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Паметниците - изсечени от Дунав в долината на река Русенски Лом, сред буйни зелени килими докъдето може да види окото - датират от 13-и и 14-и век.

Стенописите, важна част от християнското изкуство на Югоизточна Европа, си заслужават пътуването.

6. Будапеща, Унгария

Много посетители на града, наричан "Париж на Изтока" прекарват времето си да разгледат приказните обекти на ЮНЕСКО, които съставляват Буда и Пеща.

Възхитете на замъка от 14-и век, сградата на неоготическия парламент и другия символ на града- Верижния мост, и се насладете на термална баня, за да заредите "батериите си".

Коментари: 0