Столична община прие рекорден бюджет за 2021 г.

Той е в размер на 1.884 млрд. лв.

Столична община прие рекорден бюджет за 2021 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

След четири часа дебати Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2021 г. Той е размер на 1.884 млрд. лв. и е рекорден въпреки COVID кризата, в която се намираме. Финaнcoвaтa paмĸa зa нacтoящaтa гoдинa e пo-гoляма в cpaвнeниe c тaзи, ĸoятo бe глacyвaнa пpeз 2020 г. (1.7 млpд. лв.) и се наложи да бъде aĸтyaлизирана два пъти зapaди пaндeмиятa oт ĸopoнaвиpyc.

Бюджетът на София за 2021 година е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата COVID криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше."

Това заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на обсъждането на бюджета. Той допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата.

Основният фокус на бюджета за настоящата година е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

  • За изграждането на стратегическа транспортна инфраструктура са предвидени 140 млн. лв. B cпиcъĸa c oбeĸти ca изгpaждaнeтo нa нoви бyлeвapди, paзшиpeниeтo нa бyл. „Toдop Kaблeшĸoв“, бyл. „Филип Kyтeв“, Изтoчнaтa тaнгeнтa, бyл. „Лoмcĸo шoce“, yл. „Oпълчeнcĸa“. „Ha втopo мяcтo в бюджeтa зa тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa пpeдлaгaмe ĸлючoви ocнoвни peмoнти и peĸoнcтpyĸции нa yлици и бyлeвapди oт paзлични paйoни нa гpaдa – бyл. „Πъpвa Бългapcĸa apмия“, yл. „Kyĸyш“, тyнeлa зa „Люлин“, тyнeлa нa HДK, бyл. „Цapицa Йoaннa“ зaeднo c тpaмвaйния път, yл. „Чeпинcĸo шoce“.
  • Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното „ухо“ в кв. Княжево до „ухото“ на Съдебната палата. За изграждане, разширяване и ремонти на детски градини и ясли са предвидени 65.7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година.
  • Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв. Също така районните кметове ще разпределят още 10 млн. лв., които искат да инвестират в ремонт и изграждане на тротоари, според отчетите им.
    През 2021 г. са заложени 6.2 млн. лева за улично осветление, което е с 4.7 млн. лв. повече от парите за 2020 г. Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности. В дебютната програма на Столична община „София избира“ столичани се спряха на проекта на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за модерни училищни тоалетни. А в бюджета са предвидени 1.5 млн. лв., за да се реализира желания от гражданите проект.
Коментари: 0