След принудителното преброяване днес ДПС излиза от парламента

Депутатите на партията очаква здравният министър да каже колко депутати са карантинирани заради Covid-19

След принудителното преброяване днес ДПС излиза от парламента

Снимка: Канал3/Стопкадър

1216 ~ 1 мин. четене

От другата седмица парламентарната група на ДПС няма да влиза в пленарна зала. Това заявиха депутатите Халил Летифов и Хамид Хамид, които днес бяха преброени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, въпреки че те напуснаха залата при поименната проверка за наличие на кворум за заседанието.

„Очакваме министърът на здравеопазването да ни информира имало ли е карантинирани народни представители по време на днешната регистрация“, обявиха те на брифинг в парламента. Халил Летифов посочи, че докато не получат тази информация, народните представители на ДПС няма да присъстват в зала.

Запитването дойде след скандалите с кворума. По време на дебата от ДПС заявиха, че в залата има хора, които официално са под карантина.

На днешното заседание бяха приети на първо четене бюджетите на Здравната каса (с едва 75 гласа „За“) и на Общественото осигуряване (95 гласа „за“).

„Другата седмица ние няма да участваме в работата на Народното събрание, освен ако няма някаква извънредна ситуация, която да налага това“, коментира Летифов.

Колегата му Хамид Хамид обясни, че поводът за напускането им на парламента не е само съмнението за осигуряването на кворум с карантинирани или заразени лица. По този повод от БСП вече обявиха, че няма да влязат в пленарната зала до края на деня.

Относно днешното участие на ДПС в заседанието на Народното събрание, председателят на парламентарната група Халил Летифов поясни, че така или иначе днес вече са в пленарна зала, но в много редуциран състав.

„Дотолкова, доколкото се гледа бюджет, ще присъстваме само няколко колеги, които ще участваме в дебатите. Всички останали колеги вече не са в сградата на Народното събрание“, обяви Летифов.

Подкрепи Economic.bg