След заплахата на Борисов Заев се извини

Македонският премиер се обърна към София със „Скъпи приятели и братя от България”

След заплахата на Борисов Заев се извини
6484 ~ 2 мин. четене
След предупреждението от българския си колега Бойко Борисов да си мери приказките македонският премиер Зоран Заев се извини за изказването си, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

„Гледам, че в приятелска България се разрази обществен дебат и дори се постави въпросът дали двете страни и двата народа градят ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори и критиците в Македония и България, да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени”, написа Заев във Facebook.

По думите му вече повече от една година двете страни празнуват заедно общите части от историята между двата народа. „Аз първият премиер на Македония, който в България (Благоевград) се поклони пред паметника на Гоце Делчев при съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника”, добави македонският лидер.

С обръщение „Скъпи приятели и братя от България” Заев ни призовава да вярваме, че се изгражда искрено приятелство между София и Скопие, което е било загубено от десетилетия.

Македонския и българският премиери за втора поредна година отбелязаха заедно 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на 2 август в Благоевград. Два дни след честването, в интервю за македонския канал 1ТВ, излъчено на 4 август, Заев заяви: "Илинденското въстание е македонско, и ако някой гражданин на България иска, нека да го чества...". Това накара вчера Борисов да предупреди Заев да си мери приказките и да добави: „Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща”.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg