Следващата страна, която може да напусне ЕС

Евроскептицизмът продължава да расте сред политици и избиратели

Следващата страна, която може да напусне ЕС
Автор: Александра Сотирова

Подготовката за развода на Великобритания и ЕС мотивира евроскептичните настроения в много страни от Съюза. Сред държавите, върху които Brexit може да има най-голямо въздействие, експертите назовават Дания, която не споделяше позицията на Лондон по отношение на ЕС и неговият подход към по-тясната европейска интеграция. Колко е голяма заплахата за обединена Европа от изхода на още едно кралство - този път датското?

"Мисля че Великобритания няма да е последната страна, която ще се откаже от Европейския съюз", - каза триумфално лидерът в оставка на Партията на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж, който най-много агитираше за Brexit.

Дори и проевропейските политици и експерти не изключват възможността за "ефект на доминото", като в този случай един от най-вероятните кандидати, който ще се оттегли от ЕС, е Дания.

На първо място, в тази страна традиционно силни са евроскептичните настроения. Второ, във всички европейски структури Дания се фокусира върху Великобритания, считайки я за "естествен съюзник" в борбата срещу европейската бюрокрация и прекомерната централизация. Трето, Дания има тесни връзки със съседна Норвегия, която така и не се присъедини към ЕС, което не попречи на икономическия й просперитет. Ако датчаните в крайна сметка трябва да направят избор за или против ЕС, за много от тях норвежкият модел може да изглежда достоен за подражание. И най-накрая, на четвърто място, в страната има влиятелни политически сили за изход от ЕС.

Да разхлабят оковите на европейската интеграция в Дания искат и крайно левите, и крайно десните политици. Евроскептиците сред избирателите в страната също продължават да се увеличават значително. Проучвания на общественото мнение в навечерието на Brexit са показали, че идеята за провеждане на референдум, като британците, е подкрепена от 42% от датчаните (срещу - 44%). Показателно е, че през ноември миналата година, делът на евроскептиците е нараснал с 11%.

Коментари: 0