Учение събра авиацията на България, Италия и Румъния

“Balkan Spartan - 2016” е първото по рода си

Учение събра авиацията на България, Италия и Румъния

Първата по рода си в рамките на ЕС многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” събра военно-транспортната авиация на България, Италия и Румъния.

Директорът на учението Петър Цолов заяви, че досега страната ни е правила многонационални тренировки с различни типове самолети. Вследствие на тези тренировки е взето решение да се започне малко по-профилирано. Това е първата тренировка, която е само за един тип самолети – за С-27J „Spartan“, уточни Цолов, цитиран от БГНЕС

В пилотната тренировка участват самолети и екипажи от България, Румъния и Италия. Има и участници от Словакия, които предстои да закупят подобен самолет, но с желание са се включили в тренировката – в структурите – в оперативните клетки, предния деск, за да могат да видят как се работи и как се подготвят пилотите в тази тренировка.

„Имаме наблюдатели от Литва, САЩ и Австралия, които притежават същия тип самолет. Те са тук, за да видят как работим и с цел преценка дали да се включат в бъдеще в подобни тренировки”, посочи полковникът.

Той отбеляза, че тренировката е фокусирана върху отработване на процедури само за С-27J „Spartan“, както пилотски, така и технически, във въздуха и на земята. Целта е да се изгладят различията между начина на летене, полетите, които се извършват, начина, по който техниците обслужват самолетите.

Три самолета участват в тренировката – по един от България, Румъния и Италия. Тя ще продължи до петък, когато самолетите си заминават. През този тридневен период ще се проведат тактически полети, които са най-интензивни. В тях ще участват и парашутисти от 68-ма бригада.

Самолетите ще летят в планината на пределно малка височина. След това ще отидат на летище Чешнегирово, което е бивше военно летище, където имат стоварване на товари. Товарите ще бъдат на борда на самолетите, натоварени предварително. Ще се имитира, че кацат на тактическо летище, за да доставят екипировка и оборудване за други сили.

Това може да бъде реална ситуация по време на бедствие и аварии за населението. Парашутисти ще бъдат натоварени с товари и ще изпълняват парашутни скокове над Чешнегирово. „В петък, когато учението приключи ще бъде обобщено какво сме направили и ще се вземе решение от ползата на учението. То най-вероятно ще продължи и за в бъдеще и ще бъде в друга държава. Литва, САЩ и Австралия ще преценят дали да дойдат и да се включат в учението. Твърдо съм убеден, че учението ще бъде успешно и ще продължим”, заяви още полковник Петър Цолов.

Многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” ще продължи до 8 юли в авиобаза Враждебна. В тренировката участват военно-транспортни самолети С-27J „Spartan“ и екипажи на военновъздушните сили на България, Италия и Румъния.

Коментари: 0