Следващите две големи заплахи пред човечеството според Бил Гейтс

Това са биотероризмът и климатичните промени

Следващите две големи заплахи пред човечеството според Бил Гейтс

Снимка: БТА

Бил Гейтс от години предупреждава за смъртоносната опасност, която крият пандемиите, но като че ли малцина се вслушваха в думите му. Сега, на фона на здравната криза с коронавируса, милиардерът филантроп насочи вниманието към два нови вида заплахи. Той призова да се обърне внимание на биотероризма и изменението на климата.

Той коментира следващите заплахи пред света в YouTube канала Veritasium на Дерек Мюлер.

Едната е изменението на климата. Ежегодната смъртност от това ще е по-голяма от тази, която бихме имали в настоящата пандемия“, каза съоснователят на Microsoft.

В контекста на пандемиите е и заплахата от биотероризма, за която хората не обичат да говорят особено. „Някой, който иска да нанесе щети, може да създаде вирус“, коментира Бил Гейтс.

Години преди коронавирусът да завладее земното кълбо, Гейтс предупреждаваше, че правителствата не са подготвени за пандемия.

„Светът като цяло няма готовност за епидемии“, изтъква той в интервю от 2014 г., цитиран от CNBC. По думите му преди COVID-19 е имало други критични грипни ситуации, които донякъде са провокирали вземането на мерки, но не достатъчно.

„Ако това нещо беше два пъти по-заразно, щяхме да имаме много проблеми“, смята Бил Гейтс, според когото има реален шанс от поява на изключително лесно преносими агенти.

Милиардерът прогнозира, че в бъдещи ни чакат още пандемии. Въпреки това правителствата могат да повишат своята готовност и да се опитат да намалят броя на жертвите.

Към днешна дата по света им регистрирани над 107.44 милиона случая на заразени с коронавирус и поне 2.35 милиона починали, показват данните на университета Джон Хопкинс

Броят на смъртните случаи при правилна система трябва да е една десета от това, което виждаме тук“, смята Гейтс.

Коментари: 0