Сливат в комисия Фонда за лечение на деца и Агенцията за трансплантации

Парите за здраве няма да могат да бъдат прехвърляни по различните направления, реши комисията по бюджет

Сливат в комисия Фонда за лечение на деца и Агенцията за трансплантации
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие без обсъждане реформите в здравеопазването на второ четене. Фондът за лечение на деца и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се закрият, а функциите им ще изземат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и мегакомисия, която ще бъде сформирана към Министерството на здравеопазването, предвиждат част от промените.

От БСП определиха решенията като незаконни и заговориха за сезиране на Конституционния съд, предаде Дарик.

Малкото корекции, които управляващите решиха да предприемат между първо и второ четене, се отнасят до исканията на Българския лекарски съюз парите за здраве да не могат да бъдат прехвърляни по различните направления. Тези искания ще бъдат удовлетворени.

Задължително прелицензиране на лечебните заведения също няма да има. До края на следващата година обаче ще бъдат изготвени нови медицински стандарти, на които болниците ще трябва да отговорят.

"Ние се съобразихме със становището на Българския лекарски съюз. Предложихме да няма задължително прелицензиране на лечебните заведения, а след създаване на новите медицински стандарти те да имат възможност в срок до 31 декември 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тези стандарти и тогава да бъдат проверени от Агенцията по медицински надзор", обясни депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
Коментари: 0