Словашкият вътрешен министър подаде оставка заради убития журналист

Днес ще стане ясно дали ходът му е успял да спаси правителството от падане

Словашкият вътрешен министър подаде оставка заради убития журналист

Снимка: БТА

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви днес, че подава оставка, предадоха световните агенции. Това се случва на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия Smer („Посока”), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция - партията Most–Híd.

„Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър”, обяви той на пресконференция и изрази увереност, че този негов ход ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в Словакия. „Моята главна цел е да бъде разкрито двойното убийство. Трябва да знаем защо и кой (го е извършил – б.р.)”, каза още Калиняк.

Коалиционното правителство в Словакия може да оцелее след оставката на вътрешния министър. Очаква се днес партия Most–Híd, която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в коалицията. По-рано тя постави като условие за това оставката на Калиняк.

В петък 50 хил. души се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова. Хиляди хора излязоха на подобни протести в други словашки градове.

Преди да бъде застрелян, Куциак е разследвал предполагаеми връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия.

Коментари: 0