Служителите на БДЖ все още с голи лица срещу коронавируса

Едва вчера са доставени 1300 маски и 2300 ръкавици, които вече се раздават

Служителите на БДЖ все още с голи лица срещу коронавируса
6288 ~ 3 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Четири денонощия след обявяването на извънредното положение в България служителите на „БДЖ- Пътнически превози" все още излизат с голи лица и ръце срещу коронавуриса, установи проверка на Economic.bg.

„До този момент не са ни раздавали нито маски, нито ръкавици, сякаш не работим на първа линия с клиентите на компанията", заяви в 14.00 ч. вчера, 16 март, кондукторка от Варна. „Лично аз съм си купила само дезинфектант за ръце, но маска, дори и да намеря, няма да си купя, тъй като цените им са над 1.40 лв.  бройката и трябва да се сменят на два часа, така че за 8-9 часа дежурство, което понякога стига дори 11 часа, трябва да купя 5-6 маски", коментира кондукторката и добави, че заплатата й няма да стигне само за маски.

Не са раздадени никакви маски и на локомотивните бригади, обясни машинист от Русе. Ние контактуваме както с началника на влака, така и с дежурния ръководител на начална жп гара, така че също сме застрашени от коронавируса, посочи той. Няма и почти никакви количества спирт за дезинфекция на вагоните, жалваха се още железничари. Днес по обяд във вагонно депо-Русе имало само едно шише с 4 пръста спирт в него, обясниха още служител на държавния пътнически жп превозвач от крайдунавския град. А нужда от дезинфекция със сигурност има, тъй като кондукторка от Русе вече е поставена под 14-дневна карантина заради съмнения, че е контактувала със заразен с корона вирус пътник.

Правим всичко възможно да снабдим служителите си с всички необходими предпазни средства и дезинфектанти, обясниха специално за Economic.bg от ръководството на „БДЖ-Пътнически превози". Днес (16 март) вече са доставени 1300 маски и 2300 ръкавици, които вече се раздавали на служителите на компанията, които са в пряк контакт с пътниците, обясниха оттам. Натъкнахме се на нечуван рекет при опита си да закупим спешно маски, коментира шеф на БДЖ-ПП и допълни, че защитните средства били предлагани на цени, над 40 пъти по-високи от нормалните. От дружеството недоволно коментираха, че от държавния резерв не били предвидени маски за служителите на БДЖ-ПП, сякаш те не работят „на първа линия – в пряк контакт с толкова много потенциални вирусоносители".

Авторът лично се убеди, че началникът на ПВ 40116, тръгващ в 14.27 ч. днес от гара Горна Оряховица за гара Русе Разпределителна, беше с маска, но на шията, а не на лицето. Локомотивният машинист на същия електромотрисен влак обаче нямаше и следа от маска.

До края на работния ден днес в БДЖ-ПП очакват доставка и на 10 000 литра спирт, обясниха още от ръководството на превозвача и допълниха, че ежедневно ще бъдат доставяни допълнителни количества лични предпазни средства за влаковите бригади.

В същото време обаче ръководството на НК „Железопътна инфраструктура" явно е взело сериозни мерки за запазване на здравето на своите служители. На дежурните ръководители на движението и други служители по жп гарите вече са раздадени предпазни маски, които обаче не всички поставят, също установи репортерска проверка. Със заповед на генералния директор на компанията инж. Красимир Папукчийски на служителите на НКЖИ е забранено да продават билети на пътниците, считано от 13.00 часа на 15-и март. Поради това на входните врати на чакалните на гарите по Четвърта главна жп линия бяха разлепени информации, че „билети се продават само във влака". 

Коментари: 0