Евгений Иванов: Бизнесът иска отсрочка, не отписване на задължения

Компаниите имат нужда от ликвидност, с която да плащат заплати, каза изпълнителният директор на КРИБ

Евгений Иванов: Бизнесът иска отсрочка, не отписване на задължения

Снимка: Economic.bg/Архив

1132 ~ 3 мин. четене

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) взима мерки в извънредната ситуация, в която се намира страната, а във фокуса на тези мерки са работниците и служители. Това увери изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов в ефира на „Здравей, България”. 

„Във фокуса на мерките, които сме взели, е нашият работник и служител. Да се запазят работните места, да се запази нивото на доходите, така че когато кризата отмине, всичко да продължи в рамките на един нормален процес, да няма сривове. Разбира се мерките минават и през осигуряване на ликвидност, което касае едни финансови потоци, но центърът е работникът”, обясни Иванов.

По думите му зад тези мерки стои целият управителен съвет на КРИБ. „30 души, които управляват компании, които са системен риск за цялата икономика. Десетина от тях ако паднат, ще падне цялата икономика. Само управителният съвет гарантира работата на 100 000 души”, поясни Иванов.  

„Да отбележа заслугата на нашия председател – Кирил Домусчиев, който си заряза уикенда и заедно с него звъняхме на всички тези 30 души, за да може всеки да си каже мнението и ние да обобщим това, което се предлага. В тежки битки и маршалите и генералите слизат от конете и се редят заедно с пехотата и отиват на бой”, коментира Иванов.

Той уточни, че са взети 20 мерки, които могат да се разделят на три големи групи. Първата е осигуряване на ликвидност, защото без нея няма да има заплати.„

„Обърнахме се към правителството цялата група задължения да бъде изместено във времето. Всичко се плаща, ще си го платим, но молим да бъде изместено във времето, за да осигурим ресурс за заплати”, обясни Иванов.

Що се отнася до обещанието на държавата да изплаща 60% от заплатата на служители, за да не бъдат уволнявани, Иванов уточни, че този пакет все още е само предложен, но не и одобрен.

„Имаме искания от онзи ден, които пак са в графата „осигуряване на ликвидност”. Говорихме за едни емисии, които са европейски модел. Това са компенсации за високите цени на емисиите за енергоинтензивните предприятия – например тези, които правят цинк, при който 60% от цената е ток. За тези хора трябва да има компенсации и това е европейски модел”, заяви Иванов.

Всичко било договорено, министърът на икономиката бил подписал, но в парламента не минало.

Телевизиите трябва да се освободят от таксата, която заплащат, защото рекламата секва, а хората трябва да се информират, призова още изпълнителният директор на КРИБ.

„Топят се договори за реклама пред очите ни, а откъде ще разберат хората какво се прави?", попита той, ако медиите спрат да излъчват и информират заради липса на приходи. „Да направим една кампания, финансирана през всички медии, за да знае българското общество какво да прави и какво да не прави", коментира Иванов.

Предприятия на КРИБ пък са готови да започнат да произвеждат спирт още до края на тази седмица и то в огромни количества с единствената молба към властта „да се пипне цената на спирта през акциза“. Това са поискали от КРИБ в разговор с финансовия министър Владислав Горанов, който веднага е откликнал. „Има вече план за производство на спирт в огромни количества", заяви Иванов.

Той съобщи, че в момента цената на дезинфектантите е обект на сериозна спекула. И заради това един от заводите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев вече е започнал да произвежда дезинфектанти. Бизнесът е предоставил на правителството списък от мерки и се надява досегашният диалог и отвореност към предложенията му да продължи, стана ясно още от думите на Евгений Иванов.

Коментари: 0