Нинова: Частните болници да се приравнят към държавните в кризата

Лидерът на БСп изтъкна, че обещаните 60% за заплати не са разписани, а 500-те млн. за ББР ще се разпределят непрозрачно

Нинова: Частните болници да се приравнят към държавните в кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат, да им бъдат спрени парите от НЗОК. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за bTV. Тя подчерта, че в Закона за извънредното положение, който предстои да влезе за гласуване днес, никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми. 

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“, обясни Нинова.

Нинова изтъкна, че в предложението за Извънредното положение, прието миналата седмица, е имало няколко точки, с които БСП не е била съгласна. Тя коментира, че Министерският съвет е искал безсрочно, а от левицата са поискали да има срок, а след това, ако се наложи, да бъде удължен.

„Овен това се даваха неограничени правомощия на МС. Ние бяхме против това. И двете възражения бяха приети“, обясни тя. „От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки. Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според Нинова предложението също не е изведено като текст в Закона. Като лош текст в Закона тя определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв глоба. „Вместо да осигурят условия на труд, въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата, е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени тези 500 млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие. „Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Коментари: 0