ЕК ще подкрепи CureVac с €80 млн. в търсенето на ваксина срещу COVID-19

Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19

ЕК ще подкрепи  CureVac с €80 млн. в търсенето на ваксина срещу COVID-19

Снимка: Unsplash

1176 ~ 3 мин. четене
Европейската комисия ще подкрепи германската иновативна фирма CureVac с до 80 млн. евро в опитите ѝ да открие ваксина против коронавируса. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, която се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Тя се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от “Хоризонт 2020” - европейската програма за научни изследвания и иновации.

Основана през 2000 г., CureVac е германска биофармацевтична компания, която разви иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини - възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.
 
Технологията на фирмата се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г.
 
Комисията оцени потенциала на CureVac да осигури животоспасяващи ваксини по сигурен и икономичен начин още през 2014 г., когато компанията получи първата по рода си награда за иновация, на стойност 2 милиона евро, финансирана от 7-ма Рамкова програма. Наградата бе дадена с цел подкрепа на изследванията в тази обещаваща област. Понастоящем Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, увеличават подкрепата на CureVac благодарение на дългогодишното си сътрудничество в областта на подкрепа на изследователски дейности чрез финансови инструменти, в частност чрез иновативно финансиране от "Хоризонт 2020" и по-специално финансовия инструмент за заразни болести.

"В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства, необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света”, коментира председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. 

През 2014 г., CureVac спечели първата по рода си награда за иновации, припомни Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Сега ЕК поема ангажимент да продължи да подкрепя техните научни и развойни дейности. “Науката и иновациите са в центъра на нашите действия за опазване здравето на хората”, коментира Габриел.

ЕИБ има традиция в подкрепата на иновации и от години си сътрудничи с ЕК в на финансовите инструменти за изследвания и иновации (InnonFin). “Ще направим всичко необходимо да подкрепим CureVac в полза на европейските граждани и хората по света”, коментира и Амброаз Файол, зам.-председател за иновации в ЕИБ. 

Подкрепата за CureVac е част от координираните действия на ЕС спрямо опасността от COVID-19. В тясно сътрудничество с фармацевтичната индустрия, Комисията мобилизира почти 140 милиона евро в подкрепа на необходимите научни изследвания. На 6 март т.г., Комисията обяви избора на 17 проекта с общо 136 научни организации, които ще получат финансиране на стойност 47.5 милиона евро от Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания и иновации. Проектите са в областта на развитие на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, които да предотвратят разпространението на коронавируса.  В допълнение, на 3 март т.г., Комисията публикува процедура за финансиране на проекти за развитие на ваксини и лечения с бюджет от 45 милиона евро, които ще бъдат допълнени с подобна по размер инвестиция от страна на фармацевтичната индустрия.
 
През последните години Европейската Комисия инвестира в изследвания които да подготвят мерки в случай именно на подобни кризи в областта на здравеопазването. Няколко проекта, финансирани от ЕС подпомагат европейските и световни действия в областта на подготовка и реакция при такива кризи.

Коментари: 0