Частни лаборатории разработват бързи тестове за коронавирус

В момента лаборатории \"Рамус\" се правят PCR тестове за COVID-19

Частни лаборатории разработват бързи тестове за коронавирус

Снимка: Unsplashed

10460 ~ 2 мин. четене

В близките дни се очаква частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за COVID-19. В момента се извършват PCR тестове в лаборатории "Рамус" в София.

Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, който е и преподавател в Медицинския университет, каза пред БНР, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е такава, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем“, казва управителят на фирмата.

Доц. Михайлов посочи още, че цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б.

Той обаче уточни, че с бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева. „Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързият, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита“, коментира специалистът.

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието. „Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване“, казва доц. Михайлов.

Коментари: 0