Цените на петрола смениха посоката и тръгнаха нагоре

САЩ ще се възползват от ниските цени на петрола, за да запълнят своя стратегически петролен резерв

Цените на петрола смениха посоката и тръгнаха нагоре

Снимка: Unsplash

1884 ~ 2 мин. четене

Петролът поскъпна с над 1 долар във вторник след резкия спад в цените му от началото на годината, предизвикан от епидемията от коронавирус и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, предава Reuters.

Европейският петрол сорт Брент поскъпна към 10:20 ч. българско време с 2.3% до 30.84 долара за барел, като по време на днешната сесия стойността му достигна и до 31.25 долара за барел. Цената на лекия американски петрол (WTI) се повиши с 4.14% до 30.30 долара за барел.

„Предполага се, че пазарът се подкрепя от физически ловци на сделки“, обясни Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Съединените щати заявиха, че ще се възползват от ниските цени на петрола, за да запълнят своя стратегически петролен резерв (SPR), а други държави и компании планират подобни мерки за пълнене на резервоари за съхранение. Тези хранилища обаче бързо се пълнят и когато достигнат максимума си и това търсене отпадне, цените със сигурност ще се сринат допълнително и тогава световните пазари ще трябва да се надяват, че спорът между Саудитска Арабия и Русия ще бъде решен.

На фона на голямото свиване на търсенето заради разпространението на вируса, Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война, след като не успяха да разширят пакта си за намаляване на добива, за да подкрепят пазара.

Държави, включително САЩ и Канада, както и държави в Европа и Азия, предприемат безпрецедентни стъпки за овладяване на вируса, силно осакатявайки търсенето на сурови и рафинирани продукти, включително бензин и реактивно гориво.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че икономическите смущения от разпространението на коронавируса и мерките, предприети срещу него, могат да доведат до рецесия.

Коментари: 0