Какви са тайните на успешното интервю за работа онлайн?

Технологиите до известна степен могат да ни помогнат да бъдем доста по-подготвени

Какви са тайните на успешното интервю за работа онлайн?

Снимка: Unsplah

3056 ~ 3 мин. четене

Пандемията от коронавирус, която се разпространява по цял свят, засяга доста силно световната икономика. Някои компании се принудиха да не наемат нови служители, други да съкратят своите такива, а трети преустановиха дейност.

Сред мерките, които всички държави по света предприемат за спиране на разпространението на заразата, са ограничването на социалните контакти и работа от вкъщи. Това означава, че компаниите трябва да се научат да бъдат гъвкави и да проявят творчество по отношение на това как ще набират нов персонал.

Технологичните гиганти като Google, Amazon и Facebook, са сред световните компании, които обявиха, че започват да правят онлайн интервюта докато епидемията не отшуми. „В опит да намалят някои от дългосрочните въздействия на COVID-19 върху бизнеса си, компаниите се обръщат към технологията, за да поддържат непрекъснатостта на бизнеса през това време на несигурност, заяви мениджърът на общността на Glassdoor, Джо Кресуел пред CNBC.

Технологиите до някаква степен могат да ни помогнат да бъдем доста по-подготвени, когато се изправяме пред рецесия, казват експерти. Според тях обаче за голяма част от обществото, която е свикнала предимно на разговорите „лице в лице“, а не разчита на технологиите, това ще се окаже предизвикателство.

Ето защо CNBC попита експери от Glassdoor и Modern Hire за това какво е най-важно по време на интервю за работа онлайн:

Препоръки за кандидатите:

Тествайте своите технологии - уверете се, че вашата интернет връзка и програмата за видеоконферентна връзка работят добре преди интервюто.

Облечете се подходящо – това, че събеседникът ви не ви вижда в цял ръст не означава, че не трябва да помислите добре за това какво да облечете преди да се появите пред камерата. Освен това е много важно да се уверите и че обстановката около вас е подходяща.

Бъдете подготвени- в случай, че сте свикнали да репетирате отговори на някои въпроси преди интервю или просто така се чувствате по-уверени, направете го и сега въпреки че се намирате в дома си.

Не забравяйте контакта с бъдещия ви работодател  - опитвайте се да гледате бъдещия си работодател почти през цялото време и се опитайте да не се разсейвате от обстановката около вас. По този начин ще покажете заинтересованост и ентусиазъм за работата, за която кандидатствате.

Важна е обратната връзка – не забравяйте да изпратите имейл, в който благодарите за отделеното време.

Препоръки за работодателите:

Бъдете подготвени – запознайте се добре с автобиографията на човека, когото интервюирате, за да може да му задавате достатъчно въпроси и да придадете формалността на онлайн интервюто. И разбира се, никога не забравяйте да тествате вашите технологии преди началото на интервюто.

Имайте стратегия - помислете внимателно за уменията, които търсите в кандидата и помислете за конкретни въпроси така че да не се опитате да разберете възможно най-много за човека, когото интервюирате.

Концентрирайте се – проявете достатъчно уважение към човека, който интервюирате и премахнете всякакви предмети, които ви отнемат от вниманието, включително и вашия телефон.

Не забравяйте компанията – никога недейте да забравяте да припомняте на човека, който кандидатства за работа във вашата компания какви са целите и каква е мисията ѝ.

Дайте време на кандидата - паузите межу въпросите са доста добра идея. По този начин ще избегнете забавянето от видеовръзката, което се получава, а и ще дадете достатъчно време на кандидата да помисли за отговора.

Коментари: 0