Над половината работни места в САЩ са застрашени от кризата

Под най-силен риск са 27 милиона работни места в най-засегнатите сектори

Над половината работни места в САЩ са застрашени от кризата

Снимка: Unsplashed

836 ~ 2 мин. четене
Почти 80 милиона работни места в американската икономика са под висок или умерен риск днес, според анализ от последната седмица на Moody's Analytics. Това е повече от половината от 153 милиона работни места в икономиката като цяло, съобщава CNN.

Това не означава, че всички тези позиции ще бъдат изгубени. Но е вероятно до 10 милиона от тези работници да видят някакво въздействие върху заплатите си - или съкращения, или по-малко работни часове, или намаляване на заплатите, заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

От тези 80 милиона работни места, Moody's Analytics смята, че 27 милиона са изложени на висок риск поради вируса, предимно в транспорта и пътуванията, свободното време и хотелиерството, временните служби за помощ и нефтените сондажи и добив. Може би 20% от тези работници, включващи около 5 милиона работни места, ще бъдат засегнати, казва Занди.

Останалите 52 милиона работни места се оценяват на поставени под „умерен риск“. Те са в области като търговия на дребно, производство, строителство и образование. Около 5 милиона от тези работници биха могли да останат безработни.

"Хората ще купуват по-малко от всичко. Фондовата борса пада и изтрива спестяванията на хората", коментира Занди. "Те се притесняват: Ще се разболея ли? Родителите ми ще се разболеят ли?".

"Шокът за икономиката може да дойде бързо. Когато статистиката за работните места през следващата седмица излезе, може да отчете загуба от близо 1 милион работни места, според Кевин Хасет, бивши председател на Съвета на икономическите съветници на Белия дом при президента Доналд Тръмп.

Това би било значително по-лошо от загубените 800 000 работни места през март 2009 г., най-лошият месец на Голямата рецесия. Това беше и най-големият едномесечен спад на работни места за американската икономика след Втората световна война.

Тъй като сега в Съединените щати наемането на нови служители е буквално "замразено", тези, които губят работа, ще имат проблеми с намирането на нова. Ежеседмично проучване на 350 предприятия от Moody's Analytics установи, че докато през декември 41% от фирмите са наемали нови хора, то миналия петък таци цифра спада до 12%.

Фирмата за наемане на работници Challenger, Grey and Christmas наблюдава подобен спад в бизнеса, който иска да наема. Здравните компании търсят помощ, но повечето други фирми въвеждат замразяване на наемането, каза Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на фирмата.

"Миналата седмица ставаше въпрос за спиране на наемането. Тази и следващата седмица ще става дума за уволнение на работниците", казва Занди.

Истинският удар за икономиката заради кризата може да бъде върху всички малки предприятия, които няма да могат да се отворят отново, когато кризата приключи.

"Мисля, че големите компании ще се освобождават хора по-бавно. Те ще се опитат да преодолеят това", каза Занди. "Но голяма част от тези малки фирми нямат пари, за да издържат на бурята. За мен не е видно как им помагаме. Трудно е правителството да се опита да получи пари и кредит за малкия бизнес."
Коментари: 0