Сменят етикетите на хляба

Нерегламентираното производство през нощта е най-големият проблем в бранша, заяви председателят на БАБХ Пламен Моллов

Сменят етикетите на хляба
304 ~ 2 мин. четене
Ново етикиране на храните в хлебопроизводството  бе представено днес по повод Деня на хлебаря. Инициатор на създаването на законодателство преди 4 години бе Националният браншови съюз. 

Сред основните нарушения, срещани в хлебопроизводството са чуждите тела, примесите и липсата на хигиена, посочи председателят на Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) Пламен Моллов.

Като пример за най-фрапиращите чужди тела той посочи метални отломки от машините и фас от цигара.
Моллов обаче смята, че най-големият проблем не е това, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта. 

"На пазара се появява все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се нови асортименти, което означаваналичието на качество и конкуренция в сектора", подчертава Моллов, цитиран от БГНЕС.

"Днес представяме издаденото ръководство за етикиране на храните в хлебопроизводството и сладкарство като съвместна европейска практика за единно обучаване на проверяващи и проверявани", каза председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

По думите й идеята цели да се покаже, че в България могат да случват неща, взаимствани от европейския опит, който е свързан с публично-частното партньорство и с идеята да няма двоен прочит на нито едно законодателство.

"Законите не подобряват бизнес средата, те създават правила. С оглед на опита, стигнахме до извода, че няма по-добра мярка от саморегулацията. Очакваме парламентът да обмисли своето желание за създаване на закон, касаещ пазарни взаимоотношения, тъй като в настоящата си форма законът е насочен основно срещу българските доставчици", посочи Кукушева, цитирана от "Фокус". 

Едно от исканията на федерацията е регламентирането на транспорта на хляб и хлебни изисквания.

Тя апелира всички свои колеги от всички браншове добре да прочетат с компетентни юристи текстовете, за да изразят своето съгласие или несъгласие с тях.
Подкрепи Economic.bg