Собствениците на имоти и Община Пловдив с общ план за възстановяване на Тютюневия град

Ще бъде създадено сдружение, което да съхрани идентичността на квартала

Собствениците на имоти и Община Пловдив с общ план за възстановяване на Тютюневия град

Снимка: Камара на архитектите в България

Собствениците на имоти в Тютюневия град в Пловдив, представителите на местната власт и Асоциацията на Българските Архитекти обсъдиха цялостна концепция и проект за развитието на района, съобразени с изискванията на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство.

Идеите бяха коментирани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев като първото градивно предложение за бъдещето на Тютюневия град, което ще доведе до цялостното съживяване на района и преобразяването на забравените градски пространства.  

В рамките на работната среща беше инициирано и създаване на сдружение с идеална цел „Тютюнев град – Пловдив“, което да съхрани идентичността на квартала, като същевременно се гарантира, че всички бъдещи проекти ще бъдат разглеждани в Министерство на културата и НИНКН с утвърдени ясни и точни законово определени норми, които да се прилагат по отношение на всички инвеститори по един и същ начин с цел бързина, прозрачност и не на последно място при спазване облика и идентичността на пространството.

„В последните няколко години Пловдив все по-категорично се открои като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Ето защо всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира с каквото може за запазването на уникалната му архитектура. Пловдив е един от най-старите и най-красиви градове в Европа, а този факт е известен на много малко западноевропейци. Номинирането на града за европейска столица на културата през 2019 година може да промени това. В момента Тютюневият град съществува само отчасти и за да го възродим отново ще са нужни  усилията и на бизнеса, и на държавата, и на хората, които живеят тук. Ето защо днешната инициатива е от особено значение за възраждането на района и на тази уникална по облик и дух територия“, споделиха от Асоциацията на българските архитекти.
Коментари: 0