Societe Generale продава и банката си в Полша

Купувач е местната универсална банка Bank Millennium

Societe Generale продава и банката си в Полша
Френската банка Societe Generale се съгласи да продаде полското си поделение Euro Bank на Bank Millennium, като част от плановете си да продаде не-основни активи, за да се съсредоточи върху основния си бизнес, съобщава днес Ройтерс.

Продажбата ще доведе до намаляване на рисково претеглените активи с 2 милиарда евро (1,75 милиарда паунда) и ще подобри основния капиталов ред с 8 базисни пункта, посочва SocGen. 

Сделката се очаква да приключи през първата половина на 2019 г., като параметри не се съобщават.

Bank Millennium е частна универсална банка, която е част от финансовата група Bank Millennium Group, която включва още лизинговото дружество Millennium Leasing, брокерската компания Millennium Dom Maklerski и инвестиционното Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych, което предлага взаимни фондове, спестовни планове и пенсионни планове. Групата с централа във Варшава дава работа на над 600 души, пише в уебсайта й.

Припомняме, че през август тази година френската група договори продажбата и на своето дружество в България. Така българското поделение "Сосиете Женерал Експресбанк" ще стане собственост на Банка ДСК, заедно с дъщерните компании на Сосиете, които са 100% собственост на българското подразделение на Групата - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие - фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР (51% собственост на Сосиете).

При обявяването на сделката в България бе съобщено още, че успоредно с продажбата Societe Generale и OTP Bank провеждат неексклузивни дискусии във връзка с подписване на договор, който ще включва предоставяне на услуги от двете страни (включително, но не само, инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.
Коментари: 0