Европа се бори да заобиколи санкциите на САЩ срещу Иран

Правителствата на Стария континент се изправят срещу компаниите си по темата

Европа се бори да заобиколи санкциите на САЩ срещу Иран

Снимка: БТА

Европейските правителства водят преговори за специално споразумение, което да предпази търговията им с Иран на фона на влезлите в сила днес американски санкции срещу петролния и финансов сектори на Техеран, пише Financial Times.

Часове преди подновяването на репресиите от страна на Вашингтон спрямо енергийната индустрия и Централната банка на Иран европейските дипломати обявиха план да се създаде специален канал за плащане на иранския суров нефт, но представители на петролната и адвокати са коментирали, че ходът е до голяма степен символичен. Причината е, че няма гаранции, че той ще предпази големите международни компании от потенциалното отмъщение на САЩ, ако търгуват с Иран.

Изпълнителният директор на Total Патрик Поуанен тази седмица коментира, че компанията му няма да се присъедини към усилията на ЕС да заобиколи американските санкции спрямо Техеран. „Не можем да си позволим риска да ни бъде забранено да използваме американската финансова система“, обясни той.

Корпоративното противопоставяне подчертава борбата, пред която са изправени европейските правителства, които се опитват да запазят работещо ключовото ядрено споразумение с Иран въпреки американските удари.

Най-големите европейски купувачи на ирански нефт са френската Total, италианските Eni и Caras, испанските CEPSA и Repsol и гръцката Hellenic Petroleum. САЩ обаче обещаха, че ще накажат която и да е компания, ако не спазва санкциите спрямо Техеран. Много на брой големи компании се оттеглиха от Иран, въпреки че техните правителства се стремяха да запазят търговските връзки с близкоизточната страна. Така фирмите започнаха да осуетяват опитите на европейските правила да се запази действащо ядреното споразумение с Иран, забраняващо на държавата да развива ядрения си арсенал.

Дипломати от ЕС признават, че европейските усилия за създаване на специалния канал за плащания се сблъскват с насрещни ветрове, но добавят, че работата продължава. „Активно работим къде ще е базирана институцията, как ще решава кой ще участва и ще започнем процеса по регистрацията ѝ“, казал е френският финансов министър Бруно ели Моура. „Това е много несигурно време и като се има предвид колко сложен и чувствителен е проблемът в светлината на геополитическите последици, напредъкът е доста бърз и продуктивен“, добавил е той.
Коментари: 0