Австралия удължи визите за млади чужденци

Причината е липсата на работна ръка

Австралия удължи визите за млади чужденци

Снимка: Pixabay

Австралия обяви днес удължаването на ваканционно-работните визи, които се предоставят на младите чужденци, за да се справи с недостига на работна ръка в земеделския сектор, предаде Франс прес. Тези визи ще бъдат удължени от 1 на 3 години, при условие, че младите хора работят в земеделския сектор поне 6 месеца.

Над 200 000 визи за работа по време на ваканция са били издадени през 2017-2018 година, като сред 45-те националности, които са се възползвали от програмата, преобладават британците, германците и французите.

Досега притежателите на визи можеха да прекарат втора година в Австралия, при условие че работят в отдалечената Северна територия на страната.

От 2019 година младите чужденци биха могли да останат 3 години на огромния остров-континент, ако работят 6 месеца в някои селски райони, които страдат от особено голяма липса на работна ръка.
От 2017 година управляващото консервативно правителство ограничи обхвата на временните работни визи за чужденци в рамките на драстичната си имиграционна политика.

Някои райони обаче се оплакаха,че им липсва работна ръка при събирането на реколтата, най-вече в селската част на Куинсланд. Този щат ще е ключов за управляващата консервативна коалиция на изборите, които ще се проведат преди май.

Университетът в Нов Южен Уелс посочи в проучване миналата седмица, че по-голямата част от международните студенти и чужденците, които пътуват из Австралия, за да работят, получават само част от минималната работна заплата за страната.

Възрастовото ограничение за визи за работа по време на ваканция за някои страни бе вдигнато от 30 на 35 години, уточнява ДПА.
Коментари: 0