„СОФ Кънект“ преведе 600 млн. лв. на държавата

Средствата ще влязат във Фискалния резерв, който в момента е на критично ниско ниво

„СОФ Кънект“ преведе 600 млн. лв. на държавата

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Концесионерът на Летище София е извършил вчера плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв. с ДДС към държавата. Средствата по закон трябва да влязат във Фискалния резерв, в който към края на март, по данни на финансовия министър Кирил Ананиев, е 7.9 млрд. лв. Концесионерът „СОФ Кънект“ заяви, че така потвърждава ангажимента си за развитие на Летище София и българската икономика. От там посочват, че плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията.

От днес концесионерът е официален и единствен оператор на столичния аеропорт, което позволява изпълнението на инвестиционната програма в размер на 624 млн. евро и отключване на всички други ползи от концесията за държавата

„СОФ Кънект“ представи и своя Надзорен съвет. Негов председател е Илияна Цанова, бивш зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Тя ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех, пише в съобщението на компанията.

„Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и  за всички български граждани“, коментира Цанова.

В Надзора влизат още Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), Филип Гунев (независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

Компанията обяви, че скоро представи публично бъдещите планове за летището, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. „СОФ Кънект“ ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието.

Коментари: 0