Банките в еврозоната вдигат критериите за отпускане на кредити

Това може да доведе до фалити и появата на видими белези за икономиката

Според проучване на Европейската централна банка:

Банките в еврозоната вдигат критериите за отпускане на кредити

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Банките в еврозоната ще завишат критериите си за отпускане на кредити във втората половина на годината, сочи проучване на Европейската централна банка. В него се изтъква продължаващата рецесия в Блока, която бе предизвикана от пандемията и сега заплашва да наруши предстоящия летен сезон.

Натиснат надолу за повече от година, секторът на услугите в Европа оцелява с извънредни пари и ЕЦБ се опасява, че банките в Европа ще предприемат подобен превантивен метод, който обаче ще доведе до фалити и появата на видими белези за икономиката.

Критериите за одобрение на заеми вече се затегнаха за фирмите през първото тримесечие и кредиторите виждат по-нататъшно втвърдяване на позицията, съчетано с възможно отскачане на търсенето.

Това отразява несигурността на банките по отношение на тежестта на икономическото въздействие на третата вълна на пандемията и бавния напредък в кампанията за ваксиниране“, заяви ЕЦБ.

Според доклада интересът към заеми намалява, тъй като фирмите отлагат инвестиции, докато се опитват да „свързват двата края“ чрез натрупани буфери или държавна помощ. И все пак търсенето на бизнес заеми може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средни фирми, тъй като по-строгите мерки за ограничаване увеличават нуждата от пари.

По отношение на жилищните заеми кредитните стандарти са леко занижени през първото тримесечие, но банките очакват да преобърнат тази тенденция през второто дори на фона на ръст на нетното търсене на ипотечни кредити, показва проучването.

ЕЦБ обеща свръхниски разходи по заеми за идните години и засили покупките си на активи миналия месец – всичко с надеждата, че по-ниските разходи за заеми на едро ще стигнат до бизнеса и потребителите.

Коментари: 0