Софиянци не са доволни от обществените пространства в града

По отношение на столиците в ЕС резултатите показват значителни различия в удовлетвореността

Софиянци не са доволни от обществените пространства в града

Снимка: Economic.bg

1008 ~ 1 мин. четене

София отново се подрежда в дъното на класация на Евростат. Спрямо останалите страни в ЕС попадаме сред държавите, които са най- неудовлетворени от местата за отдих в града си.

Евростат пита: „Най-общо казано, моля, кажете дали сте много доволен, доста удовлетворен, доста неудовлетворен или изобщо недоволен от обществените места във вашия град, като пазари, площади и пешеходни зони?" Това е въпросът, зададен на жителите на 83 от европейските градове през 2015 г.

По отношение на столиците в ЕС резултатите показват значителни различия в удовлетвореността, като равнищата варират от 41% до 88%. Въпреки това, в повечето столици жителите обикновено са доволни от обществените пространства.

Само около половината от жителите на тези градове заявяват, че са удовлетворени от обществените места в съответния град. Най-недоволни са във Валета (41%), Атина (49%), Рим (55%), Букурещ и Никозия (56%) и София (58%).

За разлика от тях Вентспилс води 83-те изследвани европейски града - 97% от жителите му отговориха, че са много или по-скоро доволни от пазарите, площадите и пешеходните зони в техния град. Вентспилс е последван от Ротердам в в Холандия (93%), Мюнстер в Германия, Овиедо в Испания и Малмьо в Швеция (всички 92%), както и в Бордо във Франция (90%).


Най-малко 85% от жителите са много или по-скоро доволни от пазарите, площадите и пешеходните зони в техния град, ако живеят в Люксембург и Виена (88%), Стокхолм (87%), Любляна (86%) и Хелзинки (85%).


Коментари: 0