Някои американски вестници спряха сайтовете си за ЕС

Те още не са успели да пригодят дейността си в съответствие с GDPR

Някои американски вестници спряха сайтовете си за ЕС
716 ~ 1 мин. четене
Интернет сайтовете на няколко американски вестника са недостъпни от територията на повечето европейски страни днес, когато влизат в сила нови, по-стриктни правила за защита на личните данни в ЕС, съобщиха AFP и Reuters.

"За съжаление нашият уебсайт е недостъпен в повечето европейски страни", гласи надписът, който излиза на сайтовете на в. "Чикато трибюн", "Балтимор сън", "Лос Анджелис таймс" и "Орландо сентинъл". В съобщението се казва още, че вестниците от медийната група "Тронк" търсят варианти да възстановят предлагането си на пазара в ЕС.

Други вестници изрично обясняват блокирането на сайтовете си с влизането в сила днес на Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR). 

Този нов европейски регламент налага на всяка фирма да иска изрично съгласие за ползване на лични данни, събирани или обработвани в ЕС. Компаниите могат да бъдат глобени с до 4% от световния им търговски оборот, ако нарушат тези правила, приети през 2016 г., но влизащи в сила днес след двугодишен период, който бе оставен на властите и на фирмите, за да се подготвят. 
Коментари: 0